Browse stories

HeTa, tuntiopettaja

Teaching and training, Ruotsinkielinen lukio

Julkaistu 10.10.2016

Opiskelupaikkani University of Turku
Pääaine tai koulutusohjelma Saksan kieli
Muut opinnot Pohjoismaiset kielet (jatko-opinnoissa myös syventävät opinnot + sivuainetutkielma), opettajan pedagogiset opinnot
Valmistumisvuosi 2011

Tyypillinen työpäiväni: Kieltenopetusta lukiossa. Tuntisuunnittelua, Wilma-viestejä, sähköposteihin vastaamista, opettajainkokoukset. Tunteja voi olla esim. 2-6/päivä, tvt-taitoja joka päivä. Hyppytunneilla suunnittelen tunteja, korjaan sanakokeita, rupattelen kollegoiden kanssa, kirjoitan sähköposteja. Ruotsinkielisessä koulussa on omat haasteensa näin suomenkielisenä, mutta joka päivä oppii paljon uusia termejä ja se näyttää myöhemmin hyvältä CV:ssä.

Tarvitsen työssäni seuraavia taitoja: organisointikyky, oma-aloitteisuus, esiintymistaidot,

Päädyin nykyiseen työhöni: Päädyin tähän työhön, koska halusin sitä niin kovasti. Halusin päästä lukioon töihin ja opettaaman saksaa, koska tänä syksynä alkoi saksan sähköiset ylioppilaskokeet ja halusin olla siinä mukana. Edellisestä työpaikastani (edistyksellinen lukio tvt:n kannalta) oli valtavasti hyötyä nykyistä työtä hakiessani. Soitin työnantajalle haun päätyttyä ja kerroin itsestäni, haastattelussa kerroin opetustavoistani, ulkomailla asumisesta, tvt-taidoista jne. ja sitä kautta vakuutin työnantajan. Valitettavasti viimeisimmät työsuhteet ovat olleet määräaikaisia äitiyslomasijaisuuksia.

Näistä opinnoista on ollut minulle eniten hyötyä: Se, että minulla on kieliyhdistelmä (sa+ru) eikä vain yhtä kieltä ja siitä, että olen tehnyt opettajan pedagogiset opinnot. Myös sivuaineen jatkamisesta syventäviin opintoihin on ollut paljon hyötyä, koska lähes kaikki paikat joita olen hakenut ovat olleet ruotsin paikkoja.

Vinkkini samoista tehtävistä kiinnostuneille: Opiskelisin itse vielä englannin kielen. Harvinaisten kielten paikkoja on hyvin rajoitetusti. Kannattaa hakea myös sivutoimisia paikkoja, niistä saa kuitenkin kaiken sen saman kokemuksen mitä muistakin. Opetustyössä on tärkeää myös muut seikat kuin vain se itse opettaminen: millainen persoona olet opettajainhuoneessa, miten hoidat ns. opetuksen ulkopuolisia asioita "paperisotaa" jne.

More stories

hsa

Opetustuntien pitäminen, tuntien suunnittelu, luokanvalvojan tehtävistä huolehtiminen read story >

Hannu

toiminnanjohtaja

Työpäivät ovat varsin erilaisia vaikka kaikkea rytmittää ns. järjestön vuosi. Voin vuosikellon rytmissä v… read story >

Hansu

Patenttiassistentti

Kirjeenvaihtoa englanniksi, erilaisten työkalujen hallintaa, asiakaspalvelua, lyhyitä käännöstehtäviä, er… read story >

Johanna

Olen päivittäin lähinnä sähköpostitse kymmenien ja jopa satojen ihmisten kanssa tekemisissä kymmenissä er… read story >

Salla

Työpäiväni ovat hyvin vaihetelevia, joten tyypillinen työpäivä voi olla monenlainen. Tänään ohjasin opisk… read story >

Katrin

Meidän tehtävä on auttaa Applen asiakaita se mikä tahansa ongelma. Siihen kuuluu tekniset ongelmat, profi… read story >

AKH

Vastuullani on tiedekunnan kansainvälisen oppimisympäristön kehittäminen.
Työpäivääni kuuluu mm. tiedot…
read story >

The source of the statistics: Career monitoring survey conducted among individuals who graduated 5 years earlier. More information ›