Browse stories

Saara, näyttelijä

Artistic work, Freelancer eli useita työantajia

Julkaistu 26.9.2017

Opiskelupaikkani Theatre Academy Helsinki
Pääaine tai koulutusohjelma Näyttelijäntyö
Muut opinnot Ei sivuaineita
Valmistumisvuosi 2012

Tyypillinen työpäiväni: Freelancer-näyttelijällä ei ole tyypillistä työpäivää, sillä työajat ja -tehtävät vaihtelevat tekeillä olevan työn mukaan. Tällä hetkellä kuvaan pitkää tv-sarjaa ja kuvauksia on 2-4 päivää viikossa, vaihteleviin kellonaikoihin. Kuvausten lisäksi teen valmistelevia töitä (harjoittelen repliikkejä yms) ja lisäksi voi olla tapaamisia, koekuvauksia tai esimerkiksi äänitöitä. Teatteria harjoitellessa työajat ovat säännöllisemmät ja harjoituksia on arkipäivisin, välillä jopa kaksi kertaa päivässä. Esityksiä on usein myös viikonloppuisin.

Tarvitsen työssäni seuraavia taitoja: esiintymistaidot, ryhmätyöskentytaidot, epävarmuuden sietokyky,

Päädyin nykyiseen työhöni: Olin näytellyt lapsena kouluproduktioissa ja käynyt Kallion ilmaisutaidon lukion. Olin aina haaveillut näyttelijänurasta, mutta en ajatellut minulta löytyvän tarpeeksi valmiuksia kyseiseen ammattiin. Siksi suunnittelin pyrkiväni Helsingin yliopistoon lukemaan psykologiaa.

Uskalsin kuitenkin pyrkiä Teatterikorkeakouluun ja pääsin sisään yllätyksekseni ensimmäisellä yrittämällä.

Näistä opinnoista on ollut minulle eniten hyötyä: Melkein kaikista opinnoistani on ollut hyötyä työelämässä. Koulussa harjoitellut tekniset taidot kuten laulaminen, tanssiminen ja puheen sekä näyttelijäntyön tekniikka ovat olleet käytännöllisimpiä, mutta toisaalta myös esimerkiksi teatterihistorian tunteminen on ollut tärkeää ja hyödyllistä.

Vinkkini samoista tehtävistä kiinnostuneille: Näyttelijäntyössä todella tärkeää on epävarmuuden sietäminen, koska vain harvoille on tarjolla vakituisia työpaikkoja. Freelancerina joutuu väistämättä kohtaamaan myös työttömiä jaksoja ja työtä on kyettävä luomaan myös itse (esimerkiksi kirjoittamalla omia produktioita).

Yhä useammalla näyttelijällä on myös toinen ammatti, jota voi harjoittaa kun näyttelijäntöitä ei ole tarjolla. Tällä alalla on myös osattava markkinoida itseään ja hakea töitä rohkeasti eri puolilta. Teatterikorkeakoulun ja Tampereen Näyttelijäntyön laitoksen ovet aukeavat harvoille, mutta kannattaa uskaltautua pääsykokeisiin asti, jos alasta todella haaveilee. Saattaa käydä niin kuin minulle, että urasuunnitelmat vaihtuvat lennosta toisiin.

More stories

The source of the statistics: Career monitoring survey conducted among individuals who graduated 5 years earlier. More information ›