Browse stories

Anna,

Other, Valtion taidemuseo, Kuvataiteen keskusarkisto

Julkaistu 9.4.2013

Opiskelupaikkani University of Helsinki
Pääaine tai koulutusohjelma Taidehistoria
Muut opinnot Viestintä (yliopisto), Museologia, Kotimainen kirjallisuus, Elokuva- ja televisiotutkimus, Taiteet käytäntöön
Valmistumisvuosi 2010

Tyypillinen työpäiväni: Teen töitä taidehistoriallisten arkistojen parissa. Tavallisen työpäiväni aikana käyn läpi ja järjestän arkistoaineistoa, luetteloin sitä tietokantaan ja siirrän sopiviin säilytysyksiköihin. Teen myös tietopalvelua eli vastaan asiakkailta tulleisiin kyselyihin sähköpostitse tai puhelimitse. Asiakkaat voivat myös varata käyntiajan ja tulla arkistoon tutkimaan aineistoja. Heille noudan tarvittavat aineistot. Joskus työtä voivat teettää erilaiset projektit tai vaikkapa artikkelien kirjoitus.

Tarvitsen työssäni seuraavia taitoja: järjestelmällisyys, kyky hallita kokonaisuuksia, yhteistyötaidot

Päädyin nykyiseen työhöni: Olen ollut monenlaisissa töissä opiskeluajoista lähtien: valtiolla ja yksityisellä sektorilla säätiöissä, yrityksissä ja yhdistyksessä. Jonkin aikaa valmistumiseni jälkeen hain nykyiseen työpaikkaani töihin, mutta en silloin tullut valituksi. Sen sijaan nimeni ja kiinnostukseni jäi työnantajien mieleen, ja seuraavan kerran vapaan paikan avauduttua minua kysyttiin töihin. Vastasin myöntävästi - ja tässä työssä olen edelleen.

Näistä opinnoista on ollut minulle eniten hyötyä: Työssäni on hyötyä taidehistorian ja museoalan tuntemisesta, koska ne auttavat hahmottamaan kokonaisuuksia ja ymmärtämään monia työssä vastaan tulevia asioita. Myös viestinnän taidoista on hyötyä työelämässä.

Vinkkini samoista tehtävistä kiinnostuneille: Humanistin koulutus antaa avaimet päästä monenlaisiin työtehtäviin, mutta on aika pitkälti omasta itsestä kiinni, minnepäin katseensa suuntaa. Joskus uran kulkuun saattaa vaikuttaa sattuma, mutta omilla valinnoilla on paljon merkitystä.
Yliopistolla opiskellaan pääosin teoriaa, ja hyvät tiedot omasta alasta toki ovat kaiken perusta, mutta kannattaa hyödyntää kaikki mahdollisuudet päästä kokeilemaan omaan alaan liittyviä töitä jo opiskelijana. Työharjoitteluun kannattaa panostaa ja mahdollisuuksien mukaan tehdä vaikka kesätöitä tai osa-aikaisia töitä.
Opiskeluaikana erilaiset talkoohommat kulttuuritapahtumissa ja seminaareissa olivat hauskoja, mielenkiintoisia ja tarjosivat hyvää oppimista mm. käytännönläheiseen työntekoon, yhteistyötaitoihin ja yllättävien tilanteiden ongelmanratkaisuun. Suosittelen myös ainejärjestötoimintaan osallistumista.
Ammattitaitoaan voi (ja kannattaa!) tietysti kehittää myös valmistumisen jälkeen erilaisilla kursseilla, seminaareilla tai jatkokoulutuksella.

More stories

The source of the statistics: Career monitoring survey conducted among individuals who graduated 5 years earlier. More information ›