Plocka berättelser

tarkastaja, Palotarkastaja

Annat

Julkaistu 30.10.2023

Opiskelupaikkani Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Pääaine tai koulutusohjelma Insinööri (AMK), rakennustekniikka ja yhdyskuntatekniikka
Muut opinnot ei
Valmistumisvuosi 2021

Tyypillinen työpäiväni: Tehtäviini kuuluu määräaikaiset palotarkastukset, rakennuslupalausunnot, yhteistyö muiden viranomaisten kanssa, kemikaaliturvallisuuden valvonta, yleisötapahtumien turvallisuus yhteistyössä poliisin kanssa, säteilyturvallisuus, räjähdevalvonta...

Työn luonteeseen kuuluu se, että asiat tulevat vireille toisinaan yllättäen. Pelastusviranomaisen perustyöhön kuuluu määräaikaisten palotarkastuksien suorittaminen, mutta nykyisen pelastuslain aikana pelastuslaitokset määrittelevät itse, missä valvontatyötä tehdään. Meidän valvonta painottuu teollisuuteen ja liikekiinteistöihin.

Toisinaan saamme työpöydälle haastavia teollisuuden projekteja, joista neuvottelemme muiden viranomaisten kuten Tukesin kanssa.

Tarvitsen työssäni seuraavia taitoja: hyvät yhteistyötaidot, tekninen osaaminen, Digitaidot ja tietotekninen osaaminen,

Päädyin nykyiseen työhöni: Olin aikaisemmin rakennustyömailla ja rakentamisen hiipuminen alkoi näkyä noin vuoden 2022 aikana. Luin aikaisemmin artikkelin Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen eläkkeelle jääneestä palotarkastaja Helenä Metsosta. Hän oli myös koulutukseltaan rakennusinsinööri.
Tuolloin aloin ottamaan selvää asiasta. Palotarkastajan virantäytöissä kelpoisuusehtona on soveltuva korkeakoulututkinto. Käytännössä pelastusalan päällystötutkinton ja rakennusinsinöörin tutkinnon suorittaneet ovat vahvoilla, vaikka alalla on myös turvallisuusalan tradenomeja.

Pelastusviranomaisten työnantajat ovat hyvinvointialueet nykyisten hyvinvointialueiden aloittamisen myötä

Näistä opinnoista on ollut minulle eniten hyötyä: Rakennuspiirustusten lukutaito ja näihin liittyvä tekninen osaaminen on avainasemassa.

Vinkkini samoista tehtävistä kiinnostuneille: Vapaapalokuntaharrastus auttaa asiassa paljon. Vaatimus se ei ole, mutta virkahakutilanteessa varmasti pääsee kärkihakijoihin.

Mera berättelser

Källa för töissä.fi -statistiken: Universitetens och yrkeshögskolornas karriäruppföljningsenkäter till utexaminerade fem år efter examen. Tilläggsinformation ›