Tyypillinen työpäiväni: Työpäiväni muodostuu useista osasista, jotka rytmittyvät joka päivä eri tavoin. Teen kahta työtä, mutta opettajantyöni sanelee rytmin. Opetan lukioasteella kuvataidekursseja, tekstiilitaidetta ja muotoilua, joten tyypillisenä päivänä hypähdän aihealueelta toiselle. Luennoin, ohjaan, neuvon teknisissä ratkaisuissa, kuuntelen ja keskustelen, eli kohtaan opiskelijoita monin eri tavoin. Opettajan työhön kuuluu myös tuntien suunnittelu, tehtävien ideointi ja minulla myös oppimateriaalini laadinta. Lisäksi ryhmänohjaajana huolehdin opiskelijoideni opintojen etenemisestä, kehitän koulua ja omaa opetustani erilaisissa tiimeissä. Opettajan työ on siis paljon muutakin, kuin mitä luokassa näkyy.
Toimin myös muotoilijana perheyrityksessämme. Tähän työhön käytän vapaapäiviäni ja lomiani, mutta suunnitteluprosessit kulkevat mukanani myös arjessani. Muotoilijana oleminen on oikeastaan tapa elää, ideat ja prosessit muhivat ja kehittyvät, missä ja milloin vain. Kun istun pöydän ääreen piirtämään ajatustani paperille, olen tehnyt ajatustyötä jo pitkään. Osallistun myös tuotteiden markkinointiin, suunnittelen kuvauksia ja messuosastoja, myyn ja pakkaan. Yrittäjänä pääsen ja joudun tekemään aivan kaikkea mikä toimintaamme liittyy, eikä tunteja lasketa.
Tarvitsen työssäni seuraavia taitoja: Luova ajattelu, tiimityö, organisointikyky
Päädyin nykyiseen työhöni: Opettajantyöhöni minua pyydettiin, koska kaksoistutkintoni vuoksi olin sillä hetkellä se, mitä erityispainotteiseen kouluun tarvittiin. Tunsin kollegojani ja olin toiminut koulussa aiemmin myös sijaisena.
Oman yrityksen perustin designeräitini kanssa vuonna 1996. Olimme osallistuneet suureen muotoilukilpailuun, sijoittuneet siinä hyvin ja palkintosummalla kehitimme tuotteemme puoliteolliseksi, koneella valmistettavaksi. Matosta kaikki lähti, mutta tuote- ja materiaaliskaala on sittemmin laajentunut huomattavasti.
Näistä opinnoista on ollut minulle eniten hyötyä: Olen opiskellut taiteita, muotoilua ja kasvatustieteitä. Tästä perspektiivistä voin sanoa, että kaikesta on ollut hyötyä. Opiskeluaikana välillä pohdin kahden tutkinnon mielekkyyttä, koska hommia oli enemmän kuin tarpeeksi. Tuolloin ei sivuainemahdollisuutta ollut. En myöskään oikein nähnyt, miten pystyisin molempia tutkintojani hyödyntämään. Mutta elämä on yllätyksellistä. Ajattelen, että olen tässä nyt juuri sen takia, että tein ne molemmat. Nostan myös esiin kielten opiskelun: Korkeakouluaikoina opiskelin ranskaa kielikeskuksessa useamman vuoden lukio-opintojen jatkeeksi. Englantia ja ruotsia käytin muuten paljon. Kaikki se kohtuullinen kielitaito, joka minulla on, on tullut hyödynnettyä maksimaalisesti. Paitsi valtavasti hyötyä, niistä on ollut myös paljon iloa kummassakin työssäni.
Vinkkini samoista tehtävistä kiinnostuneille: Pyri opiskelemaan sitä, mikä sinua aidosti kiinnostaa. Erilaiset yhdistelmät saattavat tuoda juuri sitä erityisosaamista, jonka avulla löydät paikkasi. Liikaa ei pidä laskelmoida ja ahkera kannattaa olla. Kehitä kielitaitosi, se avaa ovia ja mahdollisuuksia. Taide- ja muotoilualat ovat nykyisin melko globaaleja. Jos opiskelisin nyt, lähtisin ulkomaille vaihtoon. Opiskelisin ilman muuta myös kaupallista alaa. Yrittäjyys taidepohjalta on ollut aikamoista opiskelua, käytännön kautta. Verkostoidu, todennäköisesti tulet tarvitsemaan eri alojen osaajia jatkossa. Ole utelias ja rohkea, ainakin ajoittain :)