Browse stories

Opo, lukion opinto-ohjaaja

Teaching and training

Julkaistu 4.12.2015

Opiskelupaikkani University of Oulu
Pääaine tai koulutusohjelma Kasvatuspsykologia
Muut opinnot yhteiskuntatiede, psykologia, monikultuurisuus, opettajan pedagogiset opinnot, ohjauksen opinnot
Valmistumisvuosi 1998

Tyypillinen työpäiväni: Ohjaan lukion opiskelijoita kurssi- ja koulutusvalinnoissa, pidän opiskelijoille ryhmä- ja pienryhmäohjausta. Lisäksi osallistun lukiokoulutuksen kehittämiseen, yhteistyöhön korkeakoulujen ja työelämän kanssa.

Tarvitsen työssäni seuraavia taitoja: sosiaalinen kanssakäyminen, joustavuus, kompromissien teko, suunnittelu ja kehittäminen,

Päädyin nykyiseen työhöni: Valmistuttuani kasvatustieteen maisteriksi päädyin työvoimapoliittisten koulutusten kouluttajaksi. Työssäni huomasin, että työ oli vähän niinkuin opinto-ohjaajan työtä, jossa yhdistetään työtä ja koulutusta. Siitä innostuneena hakeuduin suorittamaan ammatilliset opettajaopinnot monimuotokoulutuksena, jonka jälkeen suoritin ohjauksen opinnot monimuotokoulutuksena nekin. Saatuani pätevyyden opinto-ohjaajaksi siirryin koulutusfirmasta lukiomaailmaan.

Näistä opinnoista on ollut minulle eniten hyötyä: Eniten hyödyin erillisista ohjauksen opinnoista. Lisäksi yliopisto-opintojen aikana suoritin projektisihteerikoulutuksen, jota olen hyödyntänyt työssäni.

Vinkkini samoista tehtävistä kiinnostuneille: On hyvä muistaa, että opinto-ohjaajaksi on monta mahdollisuutta kouluttautua. Itse en ainakaan heti lukiosta valmistuneena olisi osannut hakeutua opinto-ohjaajakoulutukseen. Vuodet muissa töissä ovat tuoneet ohjaukseeni laajemman näkökulman. Toisaalta oma mutkainenkin polku auttaa ymmärtämään ammatinvalinnan vaikeutta. On hyvä muistaa, että heti ei tarvitse tietää mikä sinusta tulee koulutuksen jälkeen, askelmerkit kyllä selkiytyvät koulutuksen aikana. Opoksi kannattaa hakeutua, jos on kehittämismyönteinen, pitää nuorista, työelämästä ja koulutuksesta sekä on valmis jatkuvaan muutokseen. Parasta on kun saa kohdata nuoret yksilöinä ja olla rinnallakulkijana pohtimassa tulevaisuuden vaihtoehtoja.

More stories

Pi

työhönvalmentaja, kuntoutusasiantuntija

Teen Kelan työllistymistä edistävää ammatillista kuntoutusta. Autan ihmisiä, joilla on psyykkisiä ja/tai … read story >

Anita

suunnittelija

Mm. opiskelijoiden ohjausta, erilaisten tukitoimien suunnittelua ja toteuttamista, kouluttamista ym. read story >

Kaisa

projektipäällikkö

Suunnittelen koulutuksia, ideoin pilotteja ja luon malleja miten työelämäorientaatiota voidaan korkea-ast… read story >

The source of the statistics: Career monitoring survey conducted among individuals who graduated 5 years earlier. More information ›