Browse stories

Kerttu,

Research or development, X Oy

Julkaistu 21.9.2021

Opiskelupaikkani Tampere University of Technology
Pääaine tai koulutusohjelma Energiatekniikka
Muut opinnot Uusiutuvat energialähteet
Valmistumisvuosi 2017

Tyypillinen työpäiväni: Tyypillinen työpäiväni koostuu useista eri osista, jotka limittyvät toisiinsa eri projektivaiheissa. Usein suunnittelen uusia tuotekehitysprojekteja, käsittelen vanhojen projektien tuloksia ja dokumentoin niitä. Lisäksi valvon testausvaiheessa olevia projekteja, jolloin pääsee kivasti pois toimistolta ja katsomaan suunnittelun tuloksia ja totta kai ratkaisemaan viimehetken haasteita ja ongelmia. Suunniteltujen projektien lisäksi avustan ja tuen myyntiä, hoidan yrityksen aloitetoimintaa ja patenttiasioita.

Tarvitsen työssäni seuraavia taitoja: Organisointitaidot, Ongelmanratkaisu ja päätöksenteko, Kykyä hallita tietoa ja kokonaisuuksia, mutta keskittyä olennaiseen,

Päädyin nykyiseen työhöni: Kaverille soitettiin kesätyöstä, mutta hän oli jo saanut paikan muualta. Rohkeasti soitin perään ja kyselin josko saisin paikan. Oma-aloitteisuus ja rohkeus on valttia ja kannattaa, vaikka se vaikealta tuntuukin. Kesätöistä jatkoin diplomityöntekijäksi ja tuotekehitysinsinööriksi. Vähitellen sain lisää vastuuta ja pääsin tuotekehityslaboratorion työnjohtajaksi muiden hommien ohella.

Näistä opinnoista on ollut minulle eniten hyötyä: Opiskelin hyvin laajasti, suoritin ennen TTY:tä kemian, matematiikan ja fysiikan opintoja Turun yliopiston kemian laitoksella, josta vaihdoin TTY:lle. TTY:llä suoritin lähes kaikki energiapuolen kurssit ja opiskelin laaja-alaisesti myös vaihdossa. Laaja ymmärrys ja käsitys eri asioista sekä vahva luonnontieteellinen pohja auttaa perehtymään työelämässä nopeasti tai ainakin ymmärtämään mistä puhutaan. Työelämässä oppii sitten tarkemmat taidot. Lisäksi positiivinen asenne, halu kokeilla ja oppia vievät eteenpäin. Eikä pahaksi ollut useampi vuosi kesätöissä ihan siivous-, kasaus- ja metallitöissä. Kaikki auttaa eteenpäin.

Vinkkini samoista tehtävistä kiinnostuneille: Hyvät matemaattiset perustaidot, kielitaito (tai ainakin kova yritys) ja aktiivisuus on palkittu nykyisissä töissä. Ainejärjestöissä mukana oleminen, vastuunkantaminen ja päätöksien tekeminen ovat itselläni helpottaneet työelämässä pärjäämistä.

Jos voisin niin opiskelisin enemmän ohjelmointia, ihan perusteetkin auttaisivat ymmärtämään sovelluksia ja sovelluskehitystä paremmin. Excel ja VB tuli uutena tuttavuutena yritysmaailmassa. Harvemmassa yrityksessä on kaikkia samoja ohjelmia kuin yliopistossa.

Työelämän alussa, älä haali liika töitä, ota se mahdollisuus ja aika itsellesi, että voit perehtyä asioihin kunnolla ja tehdä taustatyöt ja ohjelmat toimiviksi. Kun etenet urallasi, aikaa ei jää enää perusjuttuihin perehtymiseen, vaan ne täytyy hoitua rutiinilla ja nopeasti. Kun on käsitys siitä mikä homma on, miten homma hoidetaan, mitkä vaikutukset ja riskit ovat, voit tehdä työsi tehokkaammin ja pääset myös uusi projekteihin ja vastuihin, mutta niihin ei kannata kiirehtiä.

More stories

Sanni

lujuuslaskija tai design engineer

Voimalaitossuunnitteluun liittyvää, lujuus- ja prosessilaskentaa, sekä teknisten piirrustusten tekoa. Eri… read story >

Antti

Intraday Trader

Työtehtäväni on yksiselitteisesti käydä kauppaa pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Käytännössä työssä suu… read story >

Energiainsinööri

suunnitteluinsinööri

Projektien kanssa toimitaan, teknistä suunnittelua, asiakkaiden kanssa yhteydenpitoa, työmaakäyntejä, jon… read story >

Avokado

automaatioinsinööri

Tyypillinen työpäivä koostuu teknisten dokumenttien suunnittelusta, piirtämisestä/päivittämisestä, asiakk… read story >

The source of the statistics: Career monitoring survey conducted among individuals who graduated 5 years earlier. More information ›