Selaa kertomuksia

Mari, software engineer

Tutkimus tai tuotekehitys

Julkaistu 26.11.2013

Opiskelupaikkani Tampereen teknillinen yliopisto
Pääaine tai koulutusohjelma Matematiikka
Muut opinnot Fysiikka, Ohjelmistotekniikka
Valmistumisvuosi 2010

Tyypillinen työpäiväni: Työskentelen n. 600 hengen ohjelmistotalossa. Yritys on kansainvälinen, mutta Suomen konttori on suurin ja täällä tapahtuu kaikki tuotekehitys. Kuulun pieneen tiimiin, joka työskentelee infrarakentamiseen tarkoitetun ohjelman parissa (ohjelmalla suunnitellaan teitä, katuja, jne.).

Työtehtäviini kuuluu ohjelman ylläpitoon liittyviä tehtäviä, kuten bugien korjausta ja uusien ominaisuuksien lisäämistä. Jotkut tehtävät ovat hyvin suoraviivaisia. Esim. Tien alla oleva putki piirtyy tien poikkileikkaukseen väärällä tavalla ja tehtävä on muuttaa putken piirto oikean väriseksi ja tyyliseksi. Toiset tehtävät sisältävät monimutkaisempaa algoritminkehitystä, jossa toki helposti tulee käytettyä sellaisia menetelmiä, joita osaa jo valmiiksi. Olen nyt ollut puoli vuotta töissä täällä ja olen hyödyntänyt mm. epälineaaristen yhtälöiden ratkaisutaitoja, pienimmän neliösumman menetelmää ja Taylorin polynomia. Toisinaan ongelmien ratkaisuun ei tarvita erityisen matemaattisia menetelmiä, mutta silloinkin matemaattisesta ajattelusta voi olla iloa.


Suurimman osan ajasta istun koneella ohjelmoimassa. Tärkeää on myös keskustella muiden ohjelmistokehittäjien kanssa jonkin asian toteutukseen liittyvistä asioita. Välillä keskustelen myös tuotteen konsulttien tai asiakastuen kanssa, sillä heille ohjelmiston käyttäjät kertovat havaittuja virheitä ja kehitysehdotuksia.

Tarvitsen työssäni seuraavia taitoja: ohjelmointi- ja tietokantaosaaminen, matematiikka, tiimityötaidot,

Päädyin nykyiseen työhöni: Olin ennen tätä jatko-opiskelijana ja tutkijana TTY:llä. Päätin lopettaa jatko-opinnot ja hakea muualle töihin. Ajatuksena minulla oli, että työ voisi sisältää ohjelmointia ja sen lisäksi siinä voisi hyödyntää jollakin tavalla matematiikan osaamista. Käytännössä aloitin työnhaun kunnolla vasta kun työt tutkijana olivat loppuneet ja oli aikaa keskittyä hakemiseen. Katselin avoimia paikkoja ja hain niihin jotka kuulostivat jollakin tavalla sopivilta. Kirjoitin ja hioin hakemuksia ajan kanssa ja pääsin kevään aikana 6 yritykseen työhaastatteluun, kun lähetettyjä hakemuksia oli reilu 20. Joissakin paikoissa kävin kahdesti (toisella kerralla oli eri haastattelija tai soveltuvuuskoe) joten haastatteluihin ja niihin valmistautumiseen meni aikaa. Vajaan 4 kuukauden työnhaun jälkeen aloitin nykyisessä työpaikassani, joten hyvin asiat järjestyivät, vaikka jättäydyinkin ns. tyhjän päälle kun lopetin tutkijan hommat. Minulle oli tarpeellista keskittyä vain työnhakuun ja pitää vähän lomaa. Myös muutto toiselle paikkakunnalle kävi kätevämmin, kun oli aikaa siivota ja järjestää tavaroita.

Näistä opinnoista on ollut minulle eniten hyötyä: Omat opintoni voi jakaa oikeastaan kahteen osaan: Ensin n. 4 vuotta suoritin kaikenlaisia kursseja ja sen jälkeen n. 4 vuotta olin laitoksella tutkimusapulaisena ja tutkijana (eli tein diplomityön ja sen jälkeen olin jatko-opiskelijana). Tärkeintä työssäni on osata kunnolla matematiikkaa ja kyetä soveltamaan taitojaan käytännön ongelmiin. Pitää valita sopivat menetelmät ja osata toteuttaa ne ohjelmoimalla. Matematiikan, fysiikan ja ohjelmoinnin kurssit muodostivat hyvän pohjan ja jatko-opintojen aikana tuli vielä opittua paljon lisää kun taitoja piti hyödyntää vaikeisiin tutkimusongelmiin.

Jatko-opintojen aikana kävin myös tutkijavaihdossa Lontoossa ja kirjoitin englanninkielisiä artikkeleja. Kielitaitoni ei ollut valmistumishetkellä kovinkaan hyvä, joten jatko-opinnot tavallaan pakottivat minut oppimaan englantia. Se oli välillä tuskaisaa, mutta kannatti. Nykyisessä työssäni tarvitsen englantia jonkin verran.

Vinkkini samoista tehtävistä kiinnostuneille: Opiskele jotain vaikeaa!

Lisää kertomuksia

riskia

riskianalyytikko

Työpäivien sisältö vaihtelee. Työhön kuuluu mm. raportointia ja analysointia, palavereihin osallistumista… lue kertomus >

TM

software developer

Koodin kirjoittamista ja siihen liittyvää ongelmanratkaisua lue kertomus >

Jari

RistoByYrjo

Risto

Antti

Työni koostuu opintojaksojen suunnittelusta ja toteutuksesta sekä opiskelijoiden ohjauksesta. Jonkin verr… lue kertomus >

Risto

tutkijatohtori

Työskentelin valmistumisen jälkeen vuoden vakuutusyhtiössä ja sen jälkeen siirryin tutkijaksi. Työ yksity… lue kertomus >

panu

toimitusjohtaja

Projektityöt, asiakastapaamiset, myyntityö, taloushallinto, strategiapohdinnat. lue kertomus >

Töissä.fi-tilastojen lähde: Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen uraseurantakyselyt viisi vuotta aiemmin valmistuneille. Lisätietoa ›